Hans Drewanz 1929–2021

11 aug 2021

Den tyske dirigenten Hans Drewanz har avlidit i en ålder av 91 år. Han var född i Dresden men växte upp i Berlin. Gymnasiestudier i Frankfurt under andra världskriget och där studerade han också vid universitet. Han var assistent (1953–59) åt Georg Solti när denne var chefsdirigent vid Frankfurtoperan. Därefter var Drewanz förste kapellmästare i Wuppertal till 1963.

Samma år utsågs han till den då yngste GMD (chefsdirigent) vid operan i Darmstadt, en tjänst han innehade i över tre decennier. På Bayerische Staatsoper i München dirigerade han regelbundet, främst operor av Mozart och Richard Strauss. Han var också förste gästdirigent vid operan i Bern.

På Kungliga Operan dirigerade han en nypremiär av Carmen 1999. Året därpå ledde han premiären på Staffan Valdemar Holms lyckade uppsättning av Leoš Janáčeks Räven. Uppsättningen föll dock inte publiken i smaken utan fick spelas inför halvfulla salonger.

Sören Tranberg

Prenumerera för att läsa mer!

Detta är bara ett utdrag ur tidskriften. För att läsa hela, starta en prenumeration genom att klicka på knappen nedan. Om du redan har en prenumeration kan du gå till vårt digitala arkiv för att läsa numret i sin helhet. 

Share This