Elisabet Strid debuterar på Deutsche Oper i Berlin

23 jun 2021

Nästa säsong sätter Christof Loy upp Franz Schrekers (1878–1934) opera Der Schatzgräber (Skattgrävaren) på Deutsche Oper med Elisabet Strid i den kvinnliga huvudrollen Els. Det blir hennes debut vid operahuset på Bismarckstraße. Den manliga huvudrollen Elis görs av Daniel Johansson, som gjorde Fritz i Loys Stockholmsuppsättning av Schrekers Der ferne Klang.

Der Schatzgräber hade urpremiär i Frankfurt 1920 med libretto av tonsättaren själv. Operan räknas som ett av de viktigaste verken under 1920-talet. Påföljande fem år efter urpremiären sattes operan upp i fyrtiofyra olika iscensättningar. Verket förbjöds av nazisterna på grund av Schrekers judiska påbrå. Under de senaste decennierna har man återupptäckt storheten i kompositörens operor.

I Berlin dirigerar Marc Albrecht. Premiär den 1 maj 2022 och totalt blir det sex föreställningar till och med den 11 juni.

Dessförinnan har Elisabet Strid sjungit sin första Leonore i Beethovens Fidelio i Florens. Detta äger rum i nyuppsättning regisserad av Matthias Hartmann och dirigerad av Zubin Mehta. Florestan sjungs av Peter Seiffert, Tomasz Konieczny är Don Pizarro och Franz-Josef Selig gestaltar Rocco. Premiär den 23 december. Elisabet Strid sjunger de två sista föreställningarna (5 och 7/1–2022), medans de fyra första görs av norskan Lise Davidsen.

Sören Tranberg

Prenumerera för att läsa mer!

Detta är bara ett utdrag ur tidskriften. För att läsa hela, starta en prenumeration genom att klicka på knappen nedan. Om du redan har en prenumeration kan du gå till vårt digitala arkiv för att läsa numret i sin helhet. 

Share This