Edward Gardner ny musikchef för Den Norske Opera & Ballett i Oslo

1 feb 2022

Edward Gardner tillträder redan i dag som artistisk rådgivare och från den 1 augusti 2024 även som musikchef för Den Norske Opera & Ballett. Redan våren 2023 kommer han att dirigera Verdis Maskeradbalen och Berlioz´ Faust fördömelse på sin nya arbetsplats. Gardner är förste gästdirigent hos London Philharmonic Orchestra och chefsdirigent för Bergen Philharmonic – en tjänst som han lämnar säsongen 2023/24. Han var också varit chefsdirigent för English National Opera i London 2007–15.

Han dirigerar regelbundet operaföreställningar på Covent Garden i London, La Scala i Milano, vid Chicago Lyric Opera, Glyndebourne Festival Opera and Opéra National de Paris. Närmast väntar Peter Grimes på Bayerische Staatsoper i München i regi av Stefan Herheim.

Edward Gardner är också väl förtrogen med orkesterrepertoaren och har bland annat dirigerat New York Philharmonic, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Chicago Symphony Orchestra och Leipzig Gewandhausorchester.

I höstas utsågs Edward Gardners och Bergen Philharmonic inspelning av Benjamin Brittens Peter Grimes till Årets inspelning av den brittiska musiktidskriften Grammophone.

Sören Tranberg

Prenumerera för att läsa mer!

Detta är bara ett utdrag ur tidskriften. För att läsa hela, starta en prenumeration genom att klicka på knappen nedan. Om du redan har en prenumeration kan du gå till vårt digitala arkiv för att läsa numret i sin helhet. 

Share This