Drottningholmsteaterns Vänners Operastipendium tilldelas sopranen Helena Schuback

23 maj 2022

Stipendiet är instiftat av Föreningens Drottningholmsteaterns Vänner och är på 100 000 kronor. ”Helena Schuback får stipendiet för sin färgrika, uttrycksfulla röst och starka känsla för barockens musikaliska språk. Hon är en ung sångerska med mycket stor utvecklingspotential och med en musikalitet som lyser igenom hennes vokala gestaltning.”

Helena Schuback har examen från Operahögskolan i Oslo. Vännernas Operastipendium ska gå till förkovran för unga sångare som just avslutat en operahögskoleutbildning och är särskilt intresserade av Drottningholmsteaterns 1600- och 1700-talsrepertoar.

Tidigare mottagare av Vännernas Operastipendium är barytonen Mikael Horned, countertenoren Rodrigo            Sosa Dal Pozzo, basen Erik Rosenius och mezzosopranen Linnea Andreassen.

Drottningholmsteaterns Vänner delar också årligen ut stipendier för utbildning och förkovran. Dessa stipendier vänder sig till sångare, musiker och dansare som medverkat på Drottningholms Slottsteater. I år delas även sju utbildningsstipendier ut på sammanlagt 400 000 kronor. Mottagare av dessa stipendier är: sopranerna Sofie Asplund och Hitomi Ohki, barytonen Helgi Reynisson, barockviolinisterna Elin Gabrielson och Bridget Marsden, lutenisten Karl Nyhlin, samt dansaren Noah Hellwig.

Stipendierna kommer att överlämnas av H.M. Drottningen vid Drottningholmsteaterns Vänners Högtidssammankomst på Drottningholmsteatern den 2 juni.

Sören Tranberg

Prenumerera för att läsa mer!

Detta är bara ett utdrag ur tidskriften. För att läsa hela, starta en prenumeration genom att klicka på knappen nedan. Om du redan har en prenumeration kan du gå till vårt digitala arkiv för att läsa numret i sin helhet. 

Share This