Budapestoperan

30 jul 2015

Budapestoperan är en stor institution med två operahus, en stor professionell orkester, mängder av uppsättningar på repertoaren, flera fantastiska solister och 500 föreställningar om året. Budapest hade kunnat vara en av de viktiga operastäderna i Europa. Christofer Psilander åkte till Budapest för att försöka ta reda på vad som fattas, varför Budapestoperan är stor i Ungern – men inte någon annanstans.

Jag sitter på en bejublad föreställning av Barberaren i Sevilla på Erkelteatern i Budapest. Uppsättningen får ett rättmätigt och mycket gott bemötande av publiken, en i stort sett fullsatt salong på närmare 1800 personer. Solisterna är genomgående bra. Några av dem utmärker sig till både min och den övriga publikens förtjusning. Basen András Palerdi, som gör Basilio, har ett djup och ett genomslag i rösten som är omöjligt att inte bli berörd av. Figaro själv, den unge barytonen Zsolt Haja, är inte bara en utmärkt sångare utan har även en god publikkontakt. Och Rosina sjungs fantastiskt bra av Gabriella Balga.

Läs mer i OPERA 3/2015

Prenumerera för att läsa mer!

Detta är bara ett utdrag ur en recension i tidskriften. För att läsa hela, prenumerera på tidskriften genom att klicka på knappen nedan. Om du redan har en prenumeration kan du gå till vårt digitala arkiv och leta rätt på numret för att läsa recensionen i sin helhet.

Share This