Bayreuth 2023

25 aug 2022

Bayreuthfestspelen har meddelat vad man kommer att spela sommaren 2023. Det blir en nyproduktion av Parsifal där tenoren Joseph Calleja gör titelrollen, vilket också blir hans roll- och Bayreuthdebut. Kundry gestaltas av Ekaterina Semenchuk och Georg Zeppenfeld tar sig an Gurnemanz’ gigantiska parti. Uppsättningen regisseras av amerikanen Jay Scheib och dirigeras av spanjoren Pablo Heras-Casado, som båda Bayreuthdebuterar.

En annan festivaldebutant är Nathalie Stutzmann som kommer att dirigera Tannhäuser. Hon blir därmed den andra kvinnan som dirigerar i festspelshuset. Först ut var ukrainskan Oksana Lyniv som dirigerade Den flygande holländaren 2021.

Årets nyuppsättning av Nibelungens ring, i regi av Valentin Schwarz, skulle ha dirigerats av Pietari Inkinen, men han ådrog sig en coronainfektion som omöjliggjorde medverkan. Årets Ring dirigerades i stället av Stuttgartoperans chefsdirigent Cornelius Meister. Nästa sommar är det meningen att Inkinen ska dirigera Ringen.

Sören Tranberg

Prenumerera för att läsa mer!

Detta är bara ett utdrag ur tidskriften. För att läsa hela, starta en prenumeration genom att klicka på knappen nedan. Om du redan har en prenumeration kan du gå till vårt digitala arkiv för att läsa numret i sin helhet. 

Share This