Share This

Vi skriver Opera

1309 Sören TranbergTidskriften OPERA är en ekonomisk förening. Förutom styrelsen består OPERA av ett redaktionsråd som fungerar som ett bollplank för idéer, kommande artikeluppslag och temanummer. Chefredaktör sedan tolv år är Sören Tranberg. Han har en lång publicistisk erfarenhet som skribent.

I redaktionsrådet ingår en av våra mest verksamma medarbetare, Erik Graune, som dessutom undervisar på Operastudio 67. Hans stora passion är italiensk opera – Rossini och Verdi – och det har blivit många resor till Italien genom åren. Mikael Strömberg har doktorerat i teatervetenskap kring operarösten. Numera bosatt i Göteborg skriver han gärna om historiska inspelningar, men han recenserar även moderna cd- och dvd-inspelningar och föreställningar. Henry Larsson är en annan flitig medarbetare som recenserar föreställningar samt cd- och dvd-nyheter. Loretto Linusson doktorerar i etnologi vid Uppsala universitet. För OPERA skriver hon om såväl föreställningar som dvd-nyheter.

Nya tillskott i redaktionsrådet är Marie Kvarnström, till professionen docent i biologisk mångfald. Hon gör gärna reportage och intervjuer, nu senast då hon sammanförde och intervjuade Sveriges tre fasta operadramaturger. Kulturjournalisten Ingvar von Malmborg intervjuar operachefer och andra personer i ledande ställning i operahusen i Oslo, Bryssel, Zagreb och i höst presenterar han Amsterdamoperan.

Dessutom har vi en rad regelbundet återkommande skribenter, t.ex. Lennart Bromander, boende i Lund och till vardags litteratur- och musikkritiker på Aftonbladet. Hans stora intresse är tyskt och danskt operaliv, vilket knappast kunnat undgå våra läsare. På Aftonbladets kulturredaktion arbetar en annan av våra medarbetare, Claes Wahlin, vars stora intresse är franskt kulturliv. Tony Lundman var under många år musikkritiker på Svenska Dagbladet men är numera redaktör på Stockholms Konserthus. Han medverkar kontinuerligt med recensioner. Åsa Mälhammar har lämnat Stockholm för Skälderviken i Skåne. Hon är fil. dr i litteraturvetenskap. Hennes avhandling handlade om narrens roll i svensk litteratur. Åsa rapporterar numera från Sydsverige och kontinenten. Frilansjournalisten Louise Fauvelle är frankofil och har gjort flera uppmärksammade reportage åt OPERA, bl.a. om La Scala i Milano och Opéra Nice Côte d´Azur.